Průvodce těhotenskou cukrovkou

Jak jsem objevila pravdu o cukru v potravinách

Probudila jsem se lehce nervózní, čekalo mě první měření glykemie. Srdce mi tlouklo a klepaly se mi ruce. První píchnutí do prstu a čekání. Na glukometru se objevilo číslo 5,5 mmol/l. To mě vůbec nepotěšilo. Hned jsem začala řešit, co si dám k snídani. Přemýšlím, jak moc musím změnit své zdravé stravování. Nehledala jsem konkrétní recepty, ale začala jsem hledat potraviny, které bych měla vynechat.

Jelikož jím z 90 % opravdové, kvalitní jídlo, bylo to pro mě celkem snadné. Otevřela jsem lednici a ta mi nabídla spoustu vajíček, mléčných produktů od jersey kraviček, maso z biofarmy, zeleninu a ovoce. Začala jsem tedy z etiket zjišťovat, kolik cukru daná potravina obsahuje.

Žena s těhotenskou cukrovkou by neměla překročit hranici 200 g cukru za den.
Byla jsem zvyklá číst etikety kvůli složení produktu, ale poprvé jsem se zaměřila na hodnoty cukru.

Jak číst etikety

Na obalech potravin vidíme často uvedené údaje, které mi pomohly pochopit, kolik cukru potravina obsahuje a v jaké formě.

Pro pochopení, jsem vyfotila sušené kokosové mléko na jehož etiketě je vyznačeno, že 100 g výrobku obsahuje 26 g sacharidů a z toho 8 g cukru. Tento údaj označuje, že v 26 g jsou zahrnuty veškeré sacharidy, které daný výrobek obsahuje – cukr, škrob, vláknina a podobně. Zatímco 8 g cukru označuje pouze jednoduché sacharidy, tedy glukózu, fruktózu a sacharózu.

IMG_7819

Řešila jsem tedy hlavně skrytý cukr, protože ten se schovává pod různými názvy v běžných potravinách, které mohou na první pohled vypadat zdravě. Ráda bych tedy přiblížila a odhalila skryté nepřátele v jídle Pokud ale člověk jí opravdové jídlo, půjde to mnohem lépe.

Co znamená „skrytý cukr“ a proč je problémem?

Mnoho průmyslově zpracovaných potravin obsahuje cukr, aniž by to bylo na první pohled zřejmé. Výrobci ho maskují různými názvy a přidávají ho i do potravin, u kterých byste to nečekali, například do jogurtů, pečiva, omáček.

Skryté názvy, pod kterými se cukr skrývá

Na obalech potravin se cukr může objevit pod různými názvy:

  • Glukóza (dextróza) – základní cukr, rychle vstřebatelný, má vysoký glykemický index
  • Fruktóza (levulóza) – ovocný cukr, má nižší GI než glukóza, ale ve velkém množství zatěžuje játra a podporuje inzulinovou rezistenci.
  • Ribóza – přirozeně se vyskytuje v těle, součást RNA, není běžně používána jako sladidlo.
  • Sukróza (sacharóza, řepný cukr, třtinový cukr, turbinado cukr, surový cukr) – stolní cukr složený z glukózy a fruktózy.
  • Maltóza – cukr ze sladu, vzniká štěpením škrobů, má vysoký GI.
  • Invertní cukr – směs glukózy a fruktózy, často v sirupech a sladkostech.
  • Maltodextrin – rychle stravitelný škrobový derivát s GI podobným glukóze (nevhodný).
  • Polysacharidy – komplexní sacharidy (např. škroby a vláknina), jejich vliv na krevní cukr závisí na zdroji.
  • Kukuřičný sirup – obsahuje hlavně glukózu, má velmi vysoký GI.
  • Glukózový sirup – koncentrovaná glukóza, nevhodné pro těhotenskou cukrovku.
  • Agávový sirup – obsahuje hodně fruktózy, může zhoršit inzulinovou rezistenci.
  • Melasa – vedlejší produkt výroby cukru, obsahuje minerály, ale stále je zdrojem rychlých cukrů.
  • Med – obsahuje směs glukózy a fruktózy, má nižší GI než cukr, ale stále ovlivňuje glykémii.
  • Přírodní sirupy, ovocná sladidla a nektary, rýžový sirup – různé zdroje cukrů, často s vysokým GI.
  • Mannitol – nízký GI, ale může způsobit průjem.
  • Sorbitol – mírně ovlivňuje glykémii, méně sladký než cukr.
  • Xylitol – má nízký GI, často používaný v žvýkačkách.

 

Další nevhodné potraviny pro těhotenskou cukrovku

Kromě skrytých cukrů je důležité vyhýbat se také potravinám s vysokým glykemickým indexem a rychle stravitelným sacharidům.

Bílý chléb a pečivo
Rýže a těstoviny
Slané pochutiny (chipsy, krekry, slané tyčinky)

Nevhodné potraviny na druhou večeři při těhotenské cukrovce:

Sladké a rafinované cukry
Sladké pečivo (buchty, croissanty, koblihy, sušenky)
Bílý chléb a bagety 
Slazené cereálie a müsli tyčinky 

Slazené mléčné výrobky
Ovocné jogurty 
Slazené kefíry a mléčné koktejly
Ochucené mléko (např. čokoládové, vanilkové)


Ovoce s vysokým glykemickým indexem (GI)
Banán, hroznové víno, ananas, mango, meloun 
Sušené ovoce (datle, fíky, rozinky, sušené meruňky)

Slazené nápoje a umělá sladidla
Džusy a ovocné šťávy 
Káva a čaj s cukrem, limonády, energetické nápoje
Nápoje s umělými sladidly

Přebytek nezdravých tuků a smažená jídla
Fast food, hranolky, smažené jídlo 
Uzeniny, salámy

Jak se vyhnout skrytým cukrům?

Čtěte etikety – vždy sledujte složení a hledejte skryté názvy cukrů.
Vařte doma – máte kontrolu nad složením a vyhnete se průmyslově zpracovaným potravinám.
 Dávejte pozor na „zdravé“ potraviny – proteinové tyčinky, müsli a smoothies mohou obsahovat více cukru, než byste čekali.

Jak jíst chytře a zdravě i s těhotenskou cukrovkou

Pokud si nejste jisté složením, zvolte vždy nejjednodušší variantu – čerstvé, nezpracované potraviny jsou tou nejlepší volbou. I já jsem se naučila jezdit pro kvalitní potraviny na farmy.

Pokud právě zjišťuješ, co znamená mít těhotenskou cukrovku, možná se cítíš ztraceně. Ale věř mi nejdůležitější je vědět, co jíst a čemu se vyhnout. A jakmile si zvykneš číst etikety jinýma očima, uvidíš, že skrytý cukr není neporazitelný nepřítel.
Jez opravdové jídlo, sleduj složení a věř mi, půjde to mnohem lépe, než si myslíš!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *